fbpx

1. Mi is az Intensifit?
Az Intensifit Vibrációs Tréner egy fitness gép, mellyel nagyságrendekkel intenzívebben tudunk edzeni, mintha sima fitness termi edzésen vennénk részt.

A titok a billegő és rezgő mozgás ötvözésében van, mely másodpercenkénti többszöri izomösszehúzást vált ki valamennyi izomcsoportban.

A folyamatos terhelés miatt nincs pihenő szakasz, így érhető el 20-30 perc alatt a kellemes fáradtság érzete. A különböző tartásjavító gyakorlatok során megszüntethető a hanyag tartás okozta derék,-és hátfájdalmak.

Az izomstimuláció mellett az anyagcsere fokozása révén a zsírégetésben is hatékony eredményeket érhetünk el.

A kritikus zónák (has-comb-fenék) kiemelt figyelmet kapnak az edzés során, mely testrészeken igen gyorsan látható lesz az eredmény

 

2. A vibrációs tréning teljes mértékben helyettesítheti az egész fitnesz programomat?

A vibrációs tréning képes növelni az izometrikus (statikus) és ezotóniás (dinamikus) izomerőt, a ruganyosságot, és a mozgékonyságot, javítani a koordinációs készséget és a stabilitást. Az egyetlen olyan dolog, melyre csak a hagyományos edzés képes a vibrációs tréninggel szemben, az a szívizom méretének növelése. Az ön személyes céljaitól függ csupán, de a legtöbb esetben a vibrációs tréning nagyszerűen képes helyettesíteni egy teljes fitnesz programot.

3. Van bármilyen korhatár a vibrációs tréning esetében?

Amennyiben képzett szakember felügyeletében végzik, akár 14 éves kórtól ellehet kezdeni, hiszen a fiatalok esetében is számos előnnyel bír. Már láttunk olyan 75 évest is, aki könnyedén végzett gyakorlatokat a gépen és jelentős javulást ért el a csontritkulás és az ízületi gyulladás területén. A gép természetéből adódóan az idős emberek is könnyen és biztonságosan tudják aktivizálni az izomzatukat, anélkül, hogy az ízületeket vagy a szalagokat terhelnék.

4. Hetente hányszor végezzek vibrációs tréninget?

A legjobb eredmény érdekében legalább heti három alkalommal használja a gépet, de már heti egy használat is eredményes lehet. Mi a heti három alkalmat tanácsoljuk, mivel a testrendszeres stimulálása segít abban, hogy elérje a célját. Hogy az edzés eredményes legyen, folyamatosan kell terhelni a testet, hogy az meg tudjon birkózni az extra ingerekkel. Ha csak időnként edz, a testben nem alakul ki az alkalmazkodáshoz való igény, így az edzés nem lesz eredményes.

5. Hány nap pihenésre van szükségem az egyes edzések között?

A vibrációs tréning természetéből adódóan, az edzés utáni pihenő idő jelentősen lecsökken, a hagyományos edzésnél szükséges időhöz képest. Ezért akár naponta edzhet, amennyiben az edzés intenzitását fokozatosan növeli.

6. Fogyni is fogok a vibrációs tréningtől?

Az energiaegyensúly elve az, hogy az elfogyasztott kalóriák száma kevesebb legyen, mint az elégetett kalóriák száma, ha azt akarjuk, hogy a felhalmozott zsírtartalékok csökkenni kezdjenek. A vibrációs tréning nagy hatással van számos fogyással kapcsolatos folyamatra, így nagy a valószínűsége annak, hogy veszíteni fog meglévő zsírtartalékaiból, miközben így edz. Ez attól is függ, hogy ön most éppen mennyire fitt- minél több a zsírszövet a testben annál többet fog fogyni. Kimutatták, hogy a gépen végzett edzés fokozza az anyagcserét, ami azt jelenti, hogy ön több kalóriát fog égetni miközben edz, és az edzés során termelődő hormonok is jelentősen befolyásolják a zsírszövetek csökkenését. Mindazonáltal, mint bármilyen edzésmódszer esetében, oda kell figyelni a kalória bevitelre az eredmény érdekében. Fontos megjegyezni, hogy a zsírszövetek csökkenése nem feltétlenül eredményez súlyveszteséget. A csontsűrűség növekszik az edzés során és ez súlygyarapodás eredményezhet.

7. Izzadni fogok az edzés során?

Bármilyen edzés, vagy fizikai megterhelés a test hőmérsékletének megemelkedését eredményezi és ezzel együtt az anyagcsere is fokozódik. Tehát ha ön a hagyományos edzés során izzad, a vibrációs tréning során is fog.

8. Használhatom a gépet ruganyosságom növelésére?

Igen. Ebben a folyamatban az izom összehúzódik és ellazul és az összes igénybe vett izom és ízület átmozgatódik ezen felül, a vibráció fellazítja a lerakódásokat, ami szintén növeli a ruganyosságot. Még a Golgi rendszert is aktivizálja az izmokban, így az ellazulás még erőteljesebb. Mivel az izmok megnyúlnak az aktív és funkcionális pozíciókban, az explozív izomerő nem érintett ebben a folyamatban.

9. Jó kondícióban vagyok, kezdhetek e azonnal a haladó programmal?

Még a legedzettebb atlétáknak is időbe telik megszokni a vibrációs téringet, ezért nem ajánlott azonnal a haladó programmal kezdeni. Lehetőség van arra, hogy az edzettebbek gyorsabban haladjanak a fent említett intenzitás növeléssel. Mindig úgy dolgozzon, hogy elfáradjon, hiszen az edzés csak így lesz eredményes.

10. Edzhetem –e, az egész testem egyetlen alkalommal vagy mindig más területet eddzek?

A vibrációs tréning hatalmas előnyökkel bír a hagyományos edzéssel szemben. Mivel az edzés rövidebb ideig tart és kisebb megerőltetéssel jár, lényegesen kisebb a kár, ami az izomzatot éri. Ezért semmi akadálya annak, hogy az egész testet eddze a gépen egyetlen alkalom során.

11. Váltogassam e az izomcsoportokat?

Teljesen személyfüggő, hogy ki hogyan váltogatja az izomcsoportokat egy edzés során. Azért érdemes váltogatni az alsótestet, a felsőtestet és a hasat megmozgató gyakorlatok között, hiszen így a különböző izomcsoportok egy kis pihenéshez jutnak. Egy idő után már szünetet sem kell tartania, ha egy új izomcsoportra vált és így a pulzusszám magas marad végig az edzés során, melynek következtében a szív- és érrendszer is erősödik.

12. Kardiovaszkuláris edzéseket is végezzek a vibrációs tréning mellett?

Edzési céljaitól függően akár ki is hagyhatja edzéseiből a kardió részt, ha nem vagy csak keveset pihen a gyakorlatok között és azokat dinamikusan hajtja végre. A vibrációs tréning még fokozza a hagyományos kardió edzések számos hatását, de nem okoz változást a szívizom méretében. Ha Ön sportoló, aki normál edzésprogramjába iktatja be a vibrációs tréninget, javasoljuk, hogy végezzen hagyományos kardió gyakorlatokat is, így a vibrációs tréning jelentősen javítani fogja azok hatékonyságát.

13. Mennyi ideig tart a vibrációs tréning hatása miután befejezem?

A visszafordíthatóság elvének következtében a vibrációs tréning hatásai is fokozatosan megszűnnek idővel, ha már többet nem csinálja. Ez bármilyen edzésre igaz. Ha valamilyen izomszövetet nem használunk, a szervezet elkezdi azt lebontani. Ennek sebessége több tényezőtől is függ és nagymértékben egyéni adottság.

14. Vannak a vibrációs tréningnek mellékhatásai?

Néhányan fejfájásra panaszkodnak az edzés után. Ha ez történik önnel is és amennyiben az edzés megfelelő módon végezte, akkor valószínűleg az edzés előtti folyadékbevitel hiánya okozza a fejfájást. A népesség majdnem 20 %-a nem iszik eleget és mivel testünk több mint 50%-a víz, a folyadékháztartás egyensúlya nagyon fontos. A vibrációs tréning aktivizálja a nyirokrendszert, mely a testben levő folyadék mennyiségén csökkenti. Ezért azt javasoljuk, hogy kb. 1 liter glükóz tartalmú folyadékot igyon még az edzés előtt fél órával.

15. Vannak -e a vibrációs tréningnek hosszú távú hatásai?

A vibrációs tréning területén végzett többéves kutatás szerint nincs negatív hatása a gép használatának, ha azt a javaslatok és utasítások alapján használják. Győződjön meg róla, hogy gépet biztonságosan és felelősség teljesen használja és konzultáljon orvosával, ha bármilyen ellenjavallat fennáll.

16. Orvosom még sosem hallott a módszerről, mit tegyek?

A vibrációs tréning nemzetközileg egyre ismertebbé válik és egyre többen tudják, hogyan kell alkalmazni. Ez nem csak az egészséges életmód és szépségápolás világára igaz, hanem az egészségügyre is.

17. A rezgések lehetnek károsak?

Az emberi test tökéletesen alkalmas az őt érő rezgések elnyelésére. Ám az egyre mechanikusabbá váló világunkban, bizonyos foglalkozások végzői (pl. helikopter pilóták, kamionsofőrök, légkalapáccsal dolgozók) az átlagosnál sokkal több rezgéssel találkoznak naponta. Ennek következtében, számos a gerincet és az ízületeket érintő panasz alakul ki. Gépünk viszont alapvetően más alapon működik. A gépen végzett edzés során az izmok aktív módon nyelik el a rezgéseket, és az nem az ízületeket terheli, illetve az edzés időtartama is lényegesen rövidebb ideig tart a bennünket napi szinten érő rezgések időtartamához viszonyítva.
Fontos megjegyezni, hogy gépünk megfelel az ISO szabványnak, amennyiben nem használja naponta több mint két órát (tulajdonképpen nincs is értelme naponta 20 percnél többet edzenie).
Amennyiben megfelelő ellenőrzés mellett használja és betartja az utasításokat, a vibrációs tréning valójában sokkal biztonságosabb, mint bármilyen más sporttevékenység.

18. Ízületi gyulladásom van. Végezhetek -e vibrációs tréninget?

Az Ízületi gyulladás az Ízületekben található porcokat érinti és nagyon gyakori az idősebb korosztály körében. A 65 feletti lakosság több mint 25%-a szenved az Ízületi gyulladás valamilyen formájában. Az Ízületi gyulladás következtében a porcok mennyisége csökken, minősége folyamatosan romlik, amíg teljesen el nem tűnnek, amikor is a külső hatások már csak az Ízületeket terhelik. Az Ízületi gyulladásnak eleinte semmi tünete nincs, de idővel fájdalmat, dagadást és az Ízületek beszűkült mozgását okozza. Ennek eredményeként az izomerő, a koordinációs készség és az erőnlét romlik. Különösképp a boka, térd és csípő Ízületi gyulladás nagyon meg tudja nehezíteni a mindennapi életet. Eddig még nem sikerült megtalálni az Ízületi gyulladás hatékony ellenszerét. Ez egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy a porcok minősége folyamatosan romlik. A testmozgás fontos része a kezelésnek, mivel lassítja a romlást. A vibrációs tréning rendszeres végzésével lehetséges a ruganyosság, izomerő és koordinációs készség javítása. Néhány orvos gyulladáscsökkentőt és nyugtatót ír fel a betegei számára. Ha ezeket a vibrációs tréninggel együtt alkalmazzák, negatív mellékhatások léphetnek fel. A túlterhelésre válaszként figyelmeztető jeleket ad a testünk, amelyek viszont elkerülhetik a figyelmünket, ha gyógyszerrel nyomjuk el őket. Nagyon fontos, hogy minél körültekintőbben állítsuk be az edzési limiteket azoknál a betegeknél, akik súlyos Ízületi gyulladásban szenvednek. A vibrációs tréning csökkentheti a panaszok számát és akár a szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét is. A gépen végzett edzés “felébreszti” a porcokat, hogy azok továbbra is képesek legyenek betölteni funkciójukat. A porc olyan, mint egy szivacs. A porc az ízületi folyadékot szivacsként szívja fel, és így jut a szükséges tápanyagokhoz. Az izmoknak, szalagoknak és inaknak fontos szerepük van a testet érő hatások elnyelésében és a stabilitásban és ezek edzhetők a gépen. A gép életminőséget javító hatásai növelik a magabiztosságot. Önök önállóbbak és a társadalomból kevésbé elszigeteltebbek lesznek, így még többet fognak edzeni, ami pedig hosszútávon növeli az állóképességet. Tanácsaink ízületi gyulladásban szenvedőknek. Bármilyen edzés ajánlott, amennyiben az nem terheli meg túlságosan az ízületeket. Azért legyen tekintettel néhány dologra, mint például arra, hogy ne terhelje túl az ízületeket, kerülje a hirtelen és váratlan hatásokat és erőkifejtést. A gépen végzett edzés természetéből kifolyólag, valóban az egyik legmegfelelőbb edzésforma. A túl intenzív gyakorlatok fokozzák az ízületi panaszokat. A fájdalom fokozódik az ízületekben., bedagadnak, meleg érzet alakul ki bennük és egyre inkább beszűkül a mozgás. Ez elkerülhető, ha az edzés előtt felügyelő személy folyamatosan ellenőrzi az edzés intenzitását és figyelembe veszi mire képes az edzést végző személy. A gyakorlatsort fokozatosan kell felépíteni és folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a gyakorlatokat a megfelelő frekvencián és testhelyzetekben végzi-e.  A fájdalomérzet vagy a merevség fokozódik az edzés alatt vagy után, akkor az edzéstervet (ideiglenesen) meg kell változtatni. Néhány nagyon fontos tipp az ízületi gyulladásban szenvedőknek. Kerüljék a huzatot, nedvességet, és a hideget, tartsák észben, hogy sokízületi gyulladásban szenvedő ember nem bír hosszú ideig állni, ne terheljék túl az ízületeket extrém testtartásokban és soká ne stimulálják az ízületeket teljes mértékben a dinamikusan gyakorlatok során. Ezen kívül tartsanak hosszabb pihenőidőt gyakorlatok között, és lehetőleg hetente többször eddzenek, persze csak akkor, ha nem okoz panaszokat.

19. A vibrációs tréninggel megelőzhető vagy kezelhető a visszérbetegség?

A vér az alsó végtagokból az ereken keresztül a billentyűk segítségével jut vissza a szívbe és ezek gátolják meg azt és, hogy a vér visszafele áramoljon a lábakba. A visszérbetegség akkor alakul ki, ha a billentyűk nem zárnak és szivárgás van. Mivel a vibrációs tréning javítja a keringést, rendszeres végzése javítja a véráramlását a szívbe, főképp a dinamikus gyakorlatok során. Fontos megjegyezni, hogy a visszeres terület kézzel történő masszírozását javasoljuk a gépen végzett masszázs gyakorlatok előtt.

20. Cukorbeteg vagyok, végezhetek e vibrációs tréninget?

Mivel a vibrációs tréning szinte azonnali vércukorszint csökkenést okoz, nem javasolt a cukorbetegek számára. Mindazonáltal a gép természetéből adódóan alkalmas. Ezért azt javasoljuk, hogy konzultáljon szakorvosával és egy alapos kivizsgálást követően, akár egész edzéssort is végezhet a gépen.

21. Ha az ellenjavaslatok közül fennáll valamelyik, előfordulhat, hogy mégis használhatom a gépet?

A megadott ellenjavaslatok listája tartalmazza az összes olyan panaszt, amely mellett nem javasoljuk a gép használatát. Ám ha ezek közül ön valamelyik panasztól szenved, nem jelenti azt, hogy sohasem használhatja a gépet. Bebizonyosodott, hogy a vibrációs tréning hasznos lehet egy kezelési terv részeként. Természetesen konzultálnia kell szakorvosával és csak felügyelet mellett végezheti a gyakorlatokat jelenleg is számos kutatás folyik a vibrációs tréning hatásaival kapcsolatban bizonyos egészségügyi panaszok fennállása mellett és nem kizárt, hogy az ellenjavallatok listája változni fog a jövőben.

22. Azt hallottam, hogy a vibrációs tréning ,regeneráló hormonokat termel. Lehetnek ezek károsak?

Az edzés során termelődő regeneráló hormonoknak semmiféle káros hatásuk nincs. A test azért termeli őket, hogy az edzés után a test gyorsabban regenerálódjon. Számuk jelentősen megnő bármilyen megerőltetés után, de nem annyira, hogy negatív irányba befolyásolja természetes termelődésüket. Valójában ennek hatalmas előnye is van, hiszen a test gyorsabban és könnyebben regenerálódik. Vagyis gépünk úgy fejt ki magasabb, edzéshatásfokot, hogy nincs szükség hosszabb pihenőidőre.

23. Hogyan befolyásolja a vibrációs tréning a keringést?

A testmozgás során, ahol az izom összehúzódik a keringés lassul, de a vibrációs tréning esetében jelentősen felgyorsul az izomban és a bőrben is, ami nagyon jó. Sőt a masszázsgyakorlatok során a keringés helyileg gyorsul fel, melynek az előnye, hogy csökkenti a cellulitiszt

24. Hogyan okoz a vibrációs tréning akaratlan izom összehúzódást?

Mikor ön a gépen áll és ki van kapcsolva a teste természetes egyensúlyba kerül. Amint elkezdődnek a rezgések az egyensúlyban zavar keletkezik és ennek kiküszöbölésére az izmok azonnal reagálnak. A különböző gyakorlatok végzésénél, az ízületeket támasztó izmok megnyúlnak. Ez jelet küld az agykéregbe, mely aztán a gerincvelőn keresztül jelet küld vissza és reflex összehúzódás történik. A testhelyzetben történő bármilyen változásra azonnali válaszreakció érkezik.

25. Normális, hogy viszket a lábszár az edzés alatt és után?

Jelentkezhet viszketés, mely a felgyorsult keringés következménye. Ez teljesen normális. De nagyon ritkán túlzott kipirosodás jelentkezhet – általában a lábszárban. Általában ez csak ideiglenes, de ha nem múlik el, akkor nem ajánljuk a további edzést a gépen.

26. Fél liter glükóz tartalmú folyadék fogyasztására ajánlott ez edzés előtt fél órával. Miért?

Sokan nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű folyadékot naponta, ami  ideiglenes fejfájáshoz vezethet intenzív testedzés alkalmával. Emellett a vibrációs tréning gyorsan csökkenti a vércukorszintet és mivel általában rosszak az étkezési szokásaink, a vércukorszint sokszor már az edzés kezdetén is alacsony. Ha túlságosan leesik a vércukorszint, az hipoglikémiához vezethet. Ezért javasoljuk glükóz tartalmú folyadék fogyasztását az edzés előtt. Fontos megegyezni, hogy ez bármely edzésformára igaz, nem csak a vibrációs tréningre.

27. A vibrációs tréning programok miért csak néhány gyakorlattal indulnak és fokozatosan növelik az intenzitást?

Mivel a gép magas intenzitású ingereket vált ki, melyekhez hozzá kell szokni, a vibrációs tréning elkezdésekor elég csak néhány gyakorlat. Mindazonáltal, ahogy a testünk alkalmazkodik ezekhez az ingerekhez egyre könnyebben birkózik meg az edzéssel és ez azt jelenti, hogy hasonló eredmény eléréséhez hosszabb és nehezebb edzésre van szükség. Ezért adunk a programunkhoz új gyakorlatokat és növeljük az intenzitást, hogy a test folyamatos kihívással találja magát szemben.